Docu-serie

Ik heb, samen met mijn buurman Roel, documentaires onder de naam Goed Gebuurt (Check onze site!) gemaakt over mensen in Nederland met alternatieve levenswijzes.

Deel 1.  VRIJGEKOCHT

Naar school. Studieschuld opbouwen. Baan zoeken. Huur betalen. Schuld afbetalen. Huis kopen. Nieuwe schuld. Carrière maken. Schuld weer afbetalen. Het is allemaal zo normaal. Iedereen doet het, omdat de maatschappij daarop draait. Maar wat als je niet elke week veertig uur kwijt wil aan werken? Wat als je meer uit het leven wil halen geld verdienen en uitgeven? Kan het ook anders? En moet je dan uit de maatschappij stappen of kan het ook minder extreem?

Met deze vragen zijn Roel Millenaar en Carlijn Assink op pad gegaan. Vooral die laatste, want het liefste vinden ze een middenweg.  Vrijgekocht is een korte film over alternatieve levenswijzen in ecologische dorpen. Bob Radstake woont in een bos in Dalfsen, dicht bij Zwolle. De grote droom van Bob is om een een levend dorp bouwen. Dat zijn huizen gebouwd in groeiende bomen. Om dat te financieren organiseert hij elk jaar een festival: The Living Village Festival. Hij leeft zelf al bijna compleet zelfvoorzienend, samen met zijn gezin op dit mooie, idyllische plekje. Het andere ecodorp ligt in Bergen en is al meer van de grond. Jan Cuperus is jaren geleden bij een stichting gegaan. Met een paar mensen heeft hij een stuk grond gekocht. Vroeger was het een militair vliegveld, nu wordt het een ecodorp. Ze zijn al aan het experimenteren met woningen bouwen van leem en tinyhouses.
Kijken? -> https://www.youtube.com/watch?v=pchM6zLl3n4&t=6s

Deel 2. ONGEBONDEN

Ongebonden is een documentaire over een aantal jonge mensen die op zoek zijn naar een alternatief leven in Nederland. In plaats van huisje, boompje, beestje en heel veel werken om dat te kunnen betalen, kiezen zij voor een meer duurzamere manier van leven. Niet meer gebonden aan de standaard.
Jorn (28), Marin (28) en Kees (30) zijn een half jaar lang gevolgd in hun zoektocht. Zij wonen, werken en leven anders dan de norm, zonder daarbij uit de maatschappij te stappen. Jorn werkt waar hij woont. In zijn oude Land Rover met daktent kan hij overal slapen, van Amsterdam tot op de Veluwe. Marin probeert zo duurzaam en goedkoop mogelijk te leven. Ze weet veel van voedsel uit de natuur, vintage kleding en probeert van alles uit. Kees woont met zijn vriendin Nikki in een appartement in Amsterdam. Ze werken allebei parttime en besteden de rest van hun tijd aan hun milieubewuste leven.

Ongebonden gaat dus vooral over keuzes maken. Waar geef je je geld aan uit? Hoe wil je wonen? Hoeveel wil je werken?” Dilemma’s waar bijna iedereen tegenwoordig wel over nadenkt, bewust of onbewust.

Kijken? –> https://www.youtube.com/watch?v=TgN8n6jNpfE&t=453s