Om de hele film te zien klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=pchM6zLl3n4

Naar school. Studieschuld opbouwen. Baan zoeken. Huur betalen. Schuld afbetalen. Huis kopen. Nieuwe schuld. Carrière maken. Schuld weer afbetalen. Het is allemaal zo normaal. Iedereen doet het, omdat de maatschappij daarop draait. Maar wat als je niet elke week veertig uur kwijt wil aan werken? Wat als je meer uit het leven wil halen geld verdienen en uitgeven? Kan het ook anders? En moet je dan uit de maatschappij stappen of kan het ook minder extreem? Met deze vragen zijn Roel Millenaar en Carlijn Assink op pad gegaan. Vooral die laatste, want het liefste vinden ze een middenweg.

Vrijgekocht is een korte film over alternatieve levenswijzen in ecologische dorpen. Bob Radstake woont in een bos in Dalfsen, dicht bij Zwolle. De grote droom van Bob is om een een levend dorp bouwen. Dat zijn huizen gebouwd in groeiende bomen. Om dat te financieren organiseert hij een festival dit voorjaar. Hij leeft zelf al bijna compleet zelfvoorzienend, samen met zijn gezin op dit mooie, idyllische plekje.

Het andere ecodorp ligt in Bergen en is al meer van de grond. Jan Cuperus is jaren geleden bij een stichting gegaan. Met een paar mensen heeft hij een stuk grond gekocht. Vroeger was het een militair vliegveld, nu wordt het een ecodorp. Ze zijn al aan het experimenteren met woningen bouwen van leem en tinyhouses.

2doc.nl interviewde ons over deze docu:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/makers-van-morgen/2018/vrijgekocht.html